παρέχεται από
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ » Ομιλία ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στη Βουλή για τη ΔΕΠΑ
Ομιλία ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στη Βουλή για τη ΔΕΠΑ

 Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2018

 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
«Καλή τύχη σε ένα επόμενο υποτιθέμενο σκάνδαλο, όταν και εφόσον ανακαλύψετε κάποια στιγμή», ευχήθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συζήτηση που έγινε, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην απάντηση επίκαιρης επερώτησης 37 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη ΔΕΠΑ.
 
«Η συζήτηση ήταν διεξοδική. Τα κατέθεσα όλα. Οι χειρισμοί ήταν σαφείς. Ο κ. Κιτσάκος κρίθηκε δια της απομπομπής του για τη συνολική του λειτουργία.  Η προσπάθεια της ΝΔ δεν μας έβγαλε ένα στοιχείο, κάτι που να υπάρχει, κάποια υποψία. Δεν προέκυψε από πουθενά. Τα ELFE δεν ευνοήθηκαν, όπως προέκυψε από τα δεδομένα», ανέφερε ο Υπουργός ολοκληρώνοντας στη δευτερολογία του. Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «εάν υπάρχει κάποιο σκάνδαλο αυτό δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι της ΝΔ».
 
Ο κ. Σταθάκης προχώρησε στην αναλυτική αποδόμηση των βασικών επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης:
 
Ποιος αύξησε το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ
 
Η εταιρεία ELFE χρωστάει σήμερα στη ΔΕΠΑ 120 εκατ. ευρώ. Όταν ανέλαβε ο κ. Κιτσάκος το χρέος ήταν ήδη 89 εκατ. ευρώ και επί αυτού του ποσού προστέθηκαν τόκοι υπερημερίας με επιτόκιο 7,2%, αυξάνοντας  το ποσό στα 95,4 εκατ. ευρώ το 2016, 102,2 εκατ. ευρώ το 2017 και 108 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο 2018. Άρα συνολικά στις διοικήσεις που διορίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αποδίδεται χρέος 108 εκατ. ευρώ. Στη σημερινή κυβέρνηση μπορεί, κατά συνέπεια, να καταλογιστεί αύξηση του χρέους 12 εκατ. ευρώ. Άρα το ποιος αύξησε το χρέος είναι δεδομένο.
 
Ποιος παρενέβη να μην κοπεί το φυσικό αέριο στα ELFE
 
Επί της προηγούμενης κυβέρνησης, υφυπουργοί μετέφεραν στη ΔΕΠΑ την επιθυμία της κυβέρνησης και δη του ιδίου του πρωθυπουργού να εξευρεθεί λύση (προκύπτει από τα πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΠΑ, που ενημερώθηκε σχετικά στις 13/2/2013). Σε επόμενη συνεδρίαση της ίδιας περιόδου, ο τότε υφυπουργός Ενέργειας είπε ότι είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η ELFE εν ζωή και παρακάλεσε να μην προβεί η ΔΕΠΑ σε διακοπή της παροχής αερίου της εταιρείας. Σε επόμενη συνεδρίαση το 2014, ζητήθηκε να υπάρξει ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας.
 
Τα πεπραγμένα του κ. Κιτσάκου
 
Τον Δεκέμβριο του 2015, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Κιτσάκο, υπάρχει δεύτερο εξώδικο προς την ELFΕ να προχωρήσει στα δέοντα, προτού η ΔΕΠΑ προχωρήσει σε διακοπή της παροχής. Με αυτή την ενέργεια, γίνεται ξεκάθαρη η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία, από τον κ. Σκουρλέτη, για τη διασφάλιση της ΔΕΠΑ. Είναι, δηλαδή, σαφές από την πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει η μέριμνα να βρεθεί λύση ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κοινωνικό θέμα των 700 οικογενειών των εργαζομένων της ELFE και να διευκολυνθεί η λειτουργία της εταιρείας. H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 700 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
 
Τα περί σχεδίου ανταλλαγής
 
Σχετικά με τις αιτιάσεις περί σχεδίου ανταλλαγής, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έχουμε ένα ακόμα σκάνδαλο κατά φαντασία. «Να καλωσορίσω τους συναδέλφους της ΝΔ στον κόσμο των υποτιθέμενων ‘σκανδάλων’ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κόσμος της Siemens, ο κόσμος του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα σε βάθος μιας δεκαετίας, έρχεται εδώ να μας μιλήσει για το σκάνδαλο της σχέσης ΔΕΠΑ – ELFE», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Υπενθύμισε ότι το σχέδιο περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα προϋπάρχει από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ, δεν είναι μόνο του κ. Κιτσάκου. Η κατηγορία για δήθεν συμψηφισμό χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.
Ο Υπουργός προσέθεσε: «Το 2017 πλέον και πριν από την απόλυση του κ. Κιτσάκου, έχω όλα τα πρακτικά, σε κανένα Δ.Σ., σε καμιά Γ.Σ, σε καμία κυβερνητική εντολή δεν υπάρχει το πράσινο φως για μια τέτοια συζήτηση για το σχέδιο αυτό ή αναφορά ότι το σχέδιο μπορεί ή πρέπει να προχωρήσει». Κατέθεσε, μάλιστα, στη Γραμματεία της Βουλής τα σχετικά πρακτικά.
 
Αυστηροποίηση των μέτρων πληρωμών από τα ELFE προς τη ΔΕΠΑ
 
Στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ της 17ης Μαΐου 2017 οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι η ELFE πρέπει να πληρώνει 50% με μετρητά και 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές. Την επαύριο αυτής της αυστηροποίησης η ELFE προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της απόφασης και καταφέρνει να της επιδικαστούν: 1) να συνεχίσει η ΔΕΠΑ να δέχεται 100% μεταχρονολογημένες επιταγές και 2) να συνεχίσει η ΔΕΠΑ να παρέχει φυσικό αέριο. Το δικαστήριο, δηλαδή, ακύρωσε δύο επιλογές αυστηροποίησης που έκανε η κυβέρνηση.
 
Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ανακεφαλαιώνοντας: «Πρώτον, σχετικά με την αύξηση του χρέους, αν υπάρχει σκάνδαλο, η απάντηση είναι ότι είναι σκάνδαλο της ΝΔ κατά 90% η αύξηση του χρέους.
Δεύτερον, η αιτίαση σχετικά με το γιατί δεν ενημερώνει ο εισαγγελέας όλες τις διοικήσεις από ιδρύσεως του 2009 της εταιρείας, είναι ανυπόστατη. Δεν έγινε καταγγελία γι΄ αυτό, υποθέτω. Δεν ξέρω, εσείς ξέρετε οι νομικοί. 
Τρίτον, γιατί δεν κόπηκε η παροχή φυσικού αερίου, δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια. Νομίζω ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, θέτοντας μάλιστα όρους και μέριμνες και για την επαναπρόσληψη των 700 εργαζομένων οι οποίοι είχαν απολυθεί, που έγινε, και να βρεθούν λύσεις οι οποίες και να αντανακλούν την εμπορική ομαλή λειτουργία και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ.
Τέταρτον, για το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων, σας είπα ότι μια βραχύβια, άνευ αντικειμένου περιπέτεια. Απέχει πολύ από το να ειπωθεί ότι αυτό αποτελεί κάτι το οποίο έχει οσμή σκανδάλου. Δεν έγινε ποτέ, είχε μια βραχύβια παρουσία, απερρίφθη μετά επαίνων.»
«Η συνέχεια είναι γνωστή», κατέληξε ο κ. Σταθάκης: «Απολύω τον κ. Κιτσάκο. Αυτό αποφύγατε να το πείτε. Έτσι, όπως παρουσιάζει το θέμα η ΝΔ νομίζει κάποιος ότι είναι ακόμη ο κ. Κιτσάκος στη ΔΕΠΑ».
 
από το Γραφείο Τύπου
 
 
 
| | | | | | |